Dintre nenumăratele feluri în care se tratează și cel mai des se maltratează orezul, l-am ales pe acesta, ca fiind cel mai ușor de executat. E ideal pentru gospodinele cochete sau grăbite, când nu și cochete și grăbite. O staționare prea îndelungată în bucătărie le poate îmbiba, doamne ferește, rochia nouă cu iz de bucate.
Păstorel Teodoreanu în Gastronomice
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!

Ține-ți coatele lipite. Când ești la masă, ca și când ești călare, numai așa trebuie să le ții. Pentru a ține dârlogii, furculița și cuțitul, mișcările antebrațului sunt suficiente. Dacă toti convivii ar ține coatele pe masă lăsând la o parte latura estetică, pentru banchete ar trebui construite mese kilometrice, cu microfoane și haut-parleur.
Păstorel Teodoreanu în Gastronomice (1974)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

Nu tăia coaja oului cu cuțitul. Urmele lăsate strica apetitul celorlalți. Servește-te de lingurița cu care ai să mănânci oul.
Păstorel Teodoreanu în Gastronomice (1974)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

O rețetă de mâncare e ca și o partitură: trebuie interpretată. Menuetul lui Beethoven e același pentru toate privirile. Dar una e pe vioara maestrului George Enescu și alta pe dibla lăutarului de la Moara Văduva.
Păstorel Teodoreanu în Gastronomice (1974)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

Imediat ce amfitrioana s-a pregătit să părăsească masa, ridică-te, având grijă să faci loc vecinei.
Păstorel Teodoreanu în Gastronomice
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!

Când se oferă și ceai, pune întâi lingurița pe farfurie și pe urmă du ceașca la gură.
Păstorel Teodoreanu în Gastronomice
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!

Nu introduce cuțitul în pește (afară de cazul că ți s-a pus tacâm special), nici în tocătură. În ambele cazuri furculița și o bucățică de pâine sunt suficiente.
Păstorel Teodoreanu în Gastronomice (1974)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

Nu duce paharul la gură înainte de a te fi șters (șervețelul nu-i un ornament) și cu atât mai puțin dacă n-ai terminat mestecarea. Urmele de alimente pe pahar sunt dezgustătoare.
Păstorel Teodoreanu în Gastronomice (1974)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

Când te așezi, așează-ți scaunul în așa fel încât, răzimându-te de spetează, bustul să-ți rămâie perfect vertical. E oribil la vedere domnul care se află pe marginea scaunului. Doamna în această poziție e de neconceput.
Păstorel Teodoreanu în Gastronomice (1974)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

Epocile decadente se reflectă în literatură și artă prin încălcare de hotare și confuzie a genurilor.
Păstorel Teodoreanu în Gastronomice
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!

Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.
Pentru a recomanda citatele din Gastronomice, adresa este: