Războaiele nu se mai poartă în numele suveranului care trebuie apărat, ci în numele existenței tuturor; populații întregi sunt puse să se omoare între ele în numele necesității lor de a trăi. Masacrele au devenit vitale.
Michel Foucault în Istoria sexualității (1976)
Adăugat de Homo Novus
Comentează! | Votează! | Copiază!


Cum ar putea o putere să-și exercite, pedepsind cu moartea, cele mai înalte prerogative ale sale, dacă rolul său fundamental este acela de a asigura, de a susține, de a consolida, de a multiplica viața și de a o ordona? Pentru o astfel de putere execuția capitală este, în același timp, limitată, scandal și contradicție. De aici rezultă faptul că ea nu a putut fi menținută decât invocându-se mai degrabă monstruozitatea criminalului, incorigibilitatea sa, precum și salvgardarea societății, decât enormitatea crimei în sine.
Michel Foucault în Istoria sexualității (1976)
Adăugat de Homo Novus
Comentează! | Votează! | Copiază!

Acest discurs asupra reprimării moderne a sexului "ține", probabil fiindcă... e ușor de ținut. O gravă cauțiune de ordin istoric și politic îl protejează: stabilind începutul erei represiunii în secolul al 17-lea, după sute de ani de aer liber și de exprimare neînfrânată, iată că putem face să coincidă apariția reprimării cu dezvoltarea capitalismului; reprimarea sexului și orânduirea burgheză ar merge deci mână în mână. Povestioarei despre sex și renghiurile la care a fost supus i se face loc în ceremonioasa istorie a modurilor de producție. Caracterul ei frivol dispare. Un principiu explicativ se conturează din faptul însuși: dacă sexul este reprimat cu atâta strășnicie, pricina stă în aceea că el nu este compatibil cu o generală și intensivă "punere la treabă".
Michel Foucault în Istoria sexualității
Adăugat de Homo Novus
Comentează! | Votează! | Copiază!

Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.
Pentru a recomanda citatele din Istoria sexualității, adresa este: