Pasiunea cunoașterii constă în a ajunge, prin intensificarea supremă, tocmai acolo unde cunoașterea eșuează. În necunoaștere, însă doar în necunoașterea împlinită, dobândită, se află un izvor de neînlocuit al conștiinței de sine a ființei noastre. La aceste limite se oprește cunoașterea, nu însă și gândirea. Cu ceea ce cunosc pot acționa exterior, tehnic, însă necunoașterea face posibilă acțiunea interioară, prin care mă transform pe mine.
Karl Jaspers în Texte filosofice (1986)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Filosofarea este decizia de a retrezi originea, de a se regăsi pe sine și de a se ajuta cu toate puterile, prin acțiune interioară. Este adevărat că ființarea factică este primul lucru pe care-l atingem: este rezolvarea sarcinilor concrete, a imperativelor cotidiene. Însă voința de a duce o viață filosofică înseamnă să nu găsești mulțumirea în acest cotidian, ci să trăiești experiența transformării muncii și a împlinirii prin atingerea scopurilor în calea spre uitarea de sine și astfel în pierdere și culpă. Mai înseamnă luarea în serios a experienței cu oamenii, a fericirii și umilinței, a reușitei și a eșecului, a întunericului și obscurului, să nu uiți, ci să-ți însușești în adâncul tău, să nu-ți distragi atenția, ci să prelucrezi în interiorul tău, să nu abandonezi, ci să clarifici, acesta este modul de viață filosofic. Poate fi atins pe două căi: în solitudinea meditației, prin orice fel de contemplație, și, pe de altă parte, printre oameni, prin comunicare, în înțelegere reciprocă, în acțiune comună, în discuția și tăcerea comună.
Karl Jaspers în Texte filosofice (1986)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
În paradis, tehnica nu și-ar avea rostul. Ea servește aici eliberării omului de nevoi, îl ajută mai întâi în lupta pentru asigurarea ființării sale biologice, apoi, în absența constrângerii nevoilor, tehnica își permite extinderea imprevizibilă a ființării sale factice într-o lume înconjurătoare modelată de el.
Karl Jaspers în Texte filosofice (1989)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.
Pentru a recomanda citatele din Texte filosofice, adresa este: