Lucrul sensibil are trei semnificații, dintre care pe două le numim simțite prin sine, iar pe unul prin accident. Dintre cele două, unul este propriu fiecărui simț, iar celălalt este comun tuturora. Îl numesc "propriu" pe cel care nu poate fi simțit printr-un alt simț și cu privire la care nu este posibilă eroarea. De exemplu, culoarea pentru ochi, sunetul pentru auz și savoarea pentru gust.
Aristotel în Despre suflet, II, 6
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi ce a mai spus Aristotel despre posibilitate sau despre greșeli
Ceea ce posedă suflet diferă de ceea ce nu posedă prin aceea că manifestă viață.
Aristotel în Despre suflet
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și Aristotel despre viață sau despre suflet
Fiecare substanță are un atribut principal. Atributul principal al sufletului este gândirea, după cum extensiunea este atributul principal al corpului.
Aristotel în Despre suflet
Adăugat de Adina
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și Aristotel despre gânduri sau despre corp
Când concepem substanța, concepem numai un lucru care există în așa fel, că nu are nevoie decât de el însuși pentru a exista. Aici pot exista nelămuriri în ceea ce privește explicarea cuvintelor: a nu avea nevoie decât de el însuși: căci, la drept vorbind, nu există decât Dumnezeu care să fie astfel și nici un lucru creat nu poate exista nici o singură clipă fără a fi susținut și menținut prin puterea lui. Dar pentru că între lucrurile create unele sunt de așa natură că nu pot exista fără altele, noi le distingem pe acestea de cele care n-au nevoie decât de ajutorul obișnuit al lui Dumnezeu, și le numim substanțe, iar pe celălalte le numim calități sau atribute ale acestor substanțe.
Aristotel în Despre suflet
Adăugat de Adina
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și Aristotel despre existență, despre religie, despre natură, despre cuvinte sau despre calități
Simțirea constă în a fi mișcat și afectat, precum am spus, întrucât ea pare a fi o alterare... Prin urmare, este evident că sensibilitatea nu este o realitate în act, ci una doar în potență, iar din acest motiv ea nu produce senzația, tot așa cum nici obiectul care poate arde nu se aprinde de la sine fără combustibil; altminteri el ar arde singur și nu ar mai avea nevoie de un foc care să fie în act.
Aristotel în Despre suflet, II, 5
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.
Pentru a recomanda citatele din Despre suflet, adresa este: