Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Comentarii recente | Top surse

Punct contrapunct de Aldous Huxley

Toată lumea aleargă după fericire, iar rezultatul e că nimeni nu-i fericit. Fiindcă toți au apucat-o pe un drum greșit. Întrebarea pe care ar trebzui să și-o pună nu e: "De ce nu suntem fericiți și cum să ne distrăm?", ci "Cum să-L mulțumim pe Dumnezeu și de ce nu suntem mai buni?". Căci nu urmărind fericirea ai s-o găsești, ci urmărind salvarea sufletului. Pe vremea când oamenii erau înțelepți, în loc să fie doar șmecheri, ei își clădeau viața în funcție de salvarea sau condamnarea sufletului, și nu în funcție de faptul că le mergea bine sau rău. Dacă acum te simți fericită, asta-i fiindcă ai încetat să-ți mai dorești să fii fericită și ai început să te îndrepți. Fericirea seamănă cu cocsul - e un produs secundar, derivat în procesul de producere al altuia.

Aldous Huxley în Punct contrapunct, XXX (1928)
Adăugat de Denisa VSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Island" de Aldous Huxley este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -69.00- 22.99 lei.

Înțeleg acum de ce marele farmec al vieții intelectuale - viața devotată erudiției, cercetărilor științifice, filosofiei, esteticii, criticii - constă în ușurința ei. E substituirea unor simple scheme intelectuale cu complexitatea realității; o substituire a morții calme și oficiale cu frământatele clipe ale vieții. E incomparabil mai ușor să știi multe, să spunem, în domeniul istoriei artei și să ai cele mai profunde idei asupra metafizicii și sociologiei, decât să cunoști personal și intuitiv amănunte despre cei din jurul tău, să ai legături mulțumitoare cu iubitele și prietenii tăi, cu nevasta și copiii tăi. Viața e mult mai grea decât limba sanscrită, chimia sau științele economice.

Aldous Huxley în Punct contrapunct, XXVI (1928)
Adăugat de Denisa VSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Industriașii care pun la dispoziția maselor distracții standardizate și prefabricate se luptă din răsputeri să facă din voi pe cât e cu puțință niște imbecili mecanizați, atât în ceasurile voastre libere, cât și în orele de muncă. Nu-i lăsați. Faceți efortul de a deveni umani. Convingeți-i pe oameni că această mare civilizație industrială e doar o duhoare și că viața adevărată, viața care are un sens poate fi trăită numai în afara acestei civilizații.

Aldous Huxley în Punct contrapunct, XXIII (1928)
Adăugat de Denisa VSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.

Pentru a recomanda citatele din Punct contrapunct, adresa este:


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Aldous Huxley

Aldous Leonard Huxley
Aldous Huxley
renumit romancier, autor satiric, gânditor politic, poet, eseist, scenarist și povestitor englez, emigrat in S.U.A., interesat spre sfârșitul vieții de subiecte spiritualiste, cum ar fi parapsihologia și filozofia mistică

Evenimente biografice

Fani pe Facebook