Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Comentarii recente | Top surse

Psihologia poporului român de Constantin Rădulescu-Motru

Caracterul ciocoismului politic: frenezia puterii, lipsa de ideal și disprețul pentru mulțime; armele ciocoiului în viața politică sunt: intriga și calomnia; el nu admite niciodată importanța adversarului; el nu vorbește niciodată cu stimă de partidul advers; nu au sentimentul realității; el vorbește peste capul tuturor; disprețuiește pe toată lumea crezând că astfel se impune tuturor; și când este descusut mai de aproape de intențiile sale, asupra programului său de guvernământ, atunci firea sa mai întâi se revoltă iar la sfârșit răspunde: dar scopul este că voi să fiu la putere și să-mi aleg energia; el dușmănește exclusiv pe cel care i-a luat locul, fiindcă acesta deține puterea și din această cauză face o politică personală în vederea reobținerii funcției pierdute.

Constantin Rădulescu-Motru în Psihologia poporului român
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Puterea Sufleteasca. Editia definitiva" de Constantin Rădulescu-Motru este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -26.14- 19.99 lei.

Profesiunea care atrage mai mult pe român este aceea care nu este prea departe de mulțime. Lui îi place să se simtă în mijlocul mulțimii, să vorbească și să se ajute cu mulțimea. Specularea forțelor naturii prin industrie și comerț, el o întreprinde numai în cazul cel rău, adică dacă nu poate fi funcționar, avocat sau politician. Când are talent, el rămâne la avocatură și la politicianism, adică la specularea concetățenilor săi. În această din urmă profesiune, sufletul românului câștigă o energie neîntrecută. Cel mai anonim dintre anonimi, intrat în politică, devine dintr-o dată "om mare". Și cum toți românii au râvna să ajute și să îndrume neamul, țara este copleșită de "oameni mari". Nu mai știe neamul pe cine să urmeze. Mare a devenit și Ion, mare a devenit și Gheorghe, mare a devenit și Petre... S-a zăpăcit aproape tot neamul, că prea are neamul "oameni mari"!

Constantin Rădulescu-Motru în Psihologia poporului român
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

<< < Pagina din 5 > >>

Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.

Pentru a recomanda citatele din Psihologia poporului român, adresa este:


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Constantin Rădulescu-Motru


filozof, pedagog, director de teatru și dramaturg român

Evenimente biografice

Fani pe Facebook