Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Comentarii recente | Top surse

Almanah "Convorbiri literare" de Radu Beligan

Cred că teatrul are îndatorirea sacră de a propovădui o limbă "ca un fagure de miere", cum pe bună dreptate, spune poetul. Noi suntem nu numai dascăli întru viziunea amplă, dialectică, pătrunzătoare asupra lumii, ci și dascăli de vorbire românească curată, fără "bășcăliile" și "șmecheriile" care au pornit să cam abunde pe scenele lumii: e un fenomen care, la noi, mai este încă ținut în frâu, dar care pe alte scene ale lumii (căci fenomenul e, din păcate, mondial) abundă cu o violență scabroasă de-a dreptul îngrijorătoare. De aceea, e bine să nu se uite – și noi, la Național, facem mereu efortul acesta – că de pe scenă cuvintele, frazele, frânturile de frază ajung pe stradă, sunt preluate în vorbirea obișnuită, devin limbaj curent.

Radu Beligan în Almanah "Convorbiri literare", "Întâlniri memorabile - Radu Beligan"
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Intre acte" de Radu Beligan este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.90- 23.99 lei.

Noi, actorii, la fel ca și presa sau radioteleviziunea, avem, de pe scenă sau de pe micul ecran, o mare menire în răspândirea graiului frumos și, mai ales, corect al poporului. Dar eu pornesc nu neapărat de la dicție, deși, nu neg, și am căutat s-o dovedesc prin munca mea, și ea joacă rolul ei important. Mai însemnat însă decât cum se spune este ce se spune pe scenă. Nu mă refer numai la conținut – deși el are importanța primordial㠖 ci și la însăși vorbirea scenică, la cuvintele rostite de acolo, de sus, de unde noi vrem să credem că profesăm ca de la catedră. De aceea, în piesele ce se joacă la Teatrul Național, fie originale, fie traduse, n-ai să găsești nu numai vulgarități, trivialități, dar nici măcar cuvinte care "zgârie" auzul.

Radu Beligan în Almanah "Convorbiri literare", "Întâlniri memorabile - Radu Beligan"
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.

Pentru a recomanda citatele din Almanah "Convorbiri literare", adresa este:


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Radu Beligan

Radu Beligan
actor român de teatru și film

Evenimente biografice

Fani pe Facebook