Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Comentarii recente | Top surse

George Budoi în Învățământul, profesorii, studenții și elevii în aforisme, epigrame, madrigale, poezii, pamflete și

Studenții mei, care știu că n-am nici vilă, nici mașină, nici conturi la bănci, nici nu mă îmbrac în costume Armani, îmi spun, zâmbind, când îi îndemn să învețe carte: Vedeți domnule profesor, așa vă trebuie dacă v-a plăcut cartea!...

aforism de George Budoi din Învățământul, profesorii, studenții și elevii în aforisme, epigrame, madrigale, poezii, pamflete și (1 aprilie 2019)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Au fost vremuri când copiii erau dornici să învețe carte, dar mulți nu aveau nici măcar un creion cu care să scrie; mulți dintre copiii de azi au calculatoare de ultimă generație, dar nu au dorința să învețe carte și lipsesc de la școală. În 1934 tata era elev în clasa I și, pentru că a venit la școală fără creion, învățătorul l-a trimis acasă (mama lui era o văduvă săracă, cu 4 copii minori, îi cumpărase un caiet, dar nu i-au ajuns banii să-i cumpere și un creion). Plângând, în drum spre casă copilul s-a întâlnit pe podul Amărăzii cu boierul Mircea Morărescu, care l-a întrebat de ce plânge. Aflând motivul, boierul – profund impresionat – i-a dat bani să-și cumpere creion. Copilul a alergat într-un suflet la librărie, și-a cumpărat creion și, radiind de fericire, s-a întors la școală.

George Budoi în Învățământul, profesorii, studenții și elevii în aforisme, epigrame, madrigale, poezii, pamflete și (20 ianuarie 2017)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Eu, ca profesor

Nu-nvăț vulturul să zboare,
Elefantul cum se moare,
Miere cum să facă-albina,
Cum să facă ou găina.

Nu-nvăț peștii cum se-noată,
Inima în piept să bată,
Soarele să strălucească,
Pruncul mama să-și iubească.

Nu-nvăț regii maiestatea,
Pe femei feminitatea,
Pe furnici ce-i hărnicia,
Cum să cânte ciocârlia.

Nu-nvăț leul să vâneze,
Calul cum să galopeze,
Preoții să spovedească,
Tinerii cum să iubească.

[...] Citește tot

poezie de George Budoi din Învățământul, profesorii, studenții și elevii în aforisme, epigrame, madrigale, poezii, pamflete și (20 mai 2022)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Când eram student, bursa republicană era cam cât salariul tatălui meu, era una pe facultate și trebuia să ai numai note de 10. Am studiat cu sârg și am obținut bursă republicană, ca să am cu ce plăti cazarea la cămin în București, cartela de masă la cantina universității, hainele (costum, cămăși, pardesiu etc.) și încălțămintea, cursurile și lucrările practice litografiate, caietele, din când în când câte un bilet la cinema, câte o prăjitură și câte un suc la cofetărie pentru mine și iubita mea. Cu bursa mea îmi ajutam părinții, care aveau în întreținere 5 copii. Colega mea, fiica decanului, care nu trebuia să plătească nici cazare, nici cartelă, pentru că stătea în București într-un viloi cu părinții, dorea bursă republicană ca să-și cumpere un câine de rasă mare cât un vițel, care costa cam cât bursa republicană pe un an de zile. Nu știu la ce-i trebuia câinele, dar pentru el nu conta nici că era urâtă, nici că lua note mari cu pile, în timp ce mie îmi păsa și de una, și de alta. Au trecut anii: astăzi eu sunt profesor universitar, iar ea e coafeză...

George Budoi în Învățământul, profesorii, studenții și elevii în aforisme, epigrame, madrigale, poezii, pamflete și (15 noiembrie 2020)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Martin Luther (1483-1546), marele reformator religios german, spune în scrierile sale că, fiind elev la școala primară din Mansfeld, "într-o zi a fost bătut de 15 ori pentru că a declinat greșit un substantiv". În 1505 a obținut titlul de licențiat în litere, în același an s-a călugărit, în 1507 a fost hirotonit preot catolic, în 1512 și-a luat doctoratul în teologie și a devenit profesor de exegeză biblică la Universitatea din Wittenberg, între 1517-1534 "a tradus impecabil Biblia" în limba germană din latină, "influențând enorm evoluția limbii și literaturii germane" (Wikipedia, 2021). Începând din 1517, Luther a început reforma religioasă, care a culminat cu apariția protestantismului și a Bisericii Evanghelice-Luterane, care s-au rupt complect de catolicism și de Biserica Catolică. La noi, elevi care siluiesc limba română primesc premii și diplome la sfârșit de an, vor să dea examen de bacalaureat din manelele lui Țancă Uraganu, Vali Vijelie, Florin Salam și Adrian Copilul Minune, și facem din ei profesori universitari, primari, miniștri și parlamentari.

George Budoi în Învățământul, profesorii, studenții și elevii în aforisme, epigrame, madrigale, poezii, pamflete și (2 iulie 2021)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Studentul și nota cinci

În dulcea limbă românească,
Cincicu-i pâina studențească;
E nota cea mai mult vânată,
Iar când ratezi, "mai vii o dată".

epigramă de George Budoi din Învățământul, profesorii, studenții și elevii în aforisme, epigrame, madrigale, poezii, pamflete și (14 decembrie 2022)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

<< < Pagina din 3 > >>

Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.

Pentru a recomanda citatele din Învățământul, profesorii, studenții și elevii în aforisme, epigrame, madrigale, poezii, pamflete și , adresa este:


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Evenimente biografice

  • 1958 - s-a născut
  • 2017 - Premiul special la Festivalul Internațional al Aforismului la București
  • 2018 - Premiul III la Festivalul Internațional al Aforismului
  • 2019 - Premiul III la Festivalul Internațional al Aforismului
  • 2021 - Premiul special la Festivalul Internațional al Aforismului

Fani pe Facebook