În clipa când, din lumea invizibilă și necuprinsă a nopții, ceata de squaws s-a întors acasă, cei ce dormeau au avut multe vise. Tăișuri care spintecă, lumânări de oțel albastru, păsări cu cioc de rubin, pești răi, șerpi râzând, gălbenușuri de ou în mijlocul vulcanilor - iată ce au visat în noaptea aceea atâția oameni, umili sau vicleni, care invadaseră țara celor o mie de miriade de suflete. A doua zi, nimic nu se schimbase: doar o pulbere roșiatică se ridicase de pe tot continentul, pătrunzând până în cele mai retrase cotloane ale clădirilor somptuoase din piatră. Călătorii și-au amintit acea zi sub numele de "ziua pleoapelor sângerânde"; sedentarii vorbesc de ea ca de "ziua ușilor care scârțâie". Dar și pentru unii și pentru alții e vorba de aceeași zi. Poporul a crezut că șefii beți ai indienilor au fost decapitați într-o ambuscadă. Cât despre indieni, degeaba mai celebrează ei încă, în acea zi însângerată a anului, înfrângerea lor finală. O numesc "ziua tâmplelor dureroase", neștiind că cele o mie de miriade de suflete însetate de sânge au săvârșit de atunci o sută de mii de miriade de răzbunări.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cu treisprezece ani în urmă, mi-am scos mai multe pagini de note înghesuite după un document, pe care mă voi mărgini să le transcriu aici fără a adăuga nimic. În zadar am încercat să regăsesc opusculul, ce purta mențiunea "rar", în noua Koninklijke Bibliotheek, care s-a mutat de atunci. Mai mulți funcționari mi-au confirmat că, de altfel, vechile cataloage nu păstrau nici urmă din el și că, în consecință, această carte nu aparținuse niciodată Bibliotecii. Mai mult, Repertoriul general al publicațiilor olandeze nu menționează nici volumul însuși, nici pe tipograful Shemoth: ca și cum am zice că niciunul n-a existat vreodată. Dacă notele mele seamănă cu originalul, acesta fusese redactat într-un stil comercial laconic și pe alocuri căutat; niște fraze bizare întrerupeau ca niște cratere de explozii monotonia povestirii: cititorul era proiectat într-un abis brusc surpat la picioarele sale, dar experiența, fulgurantă, ținea deja de trecut când se punea să reflecteze asupra ei. Și iarăși deșertul prozei lipsite de inspirație a lui Van Haeren acoperea urmele adâncurilor căscate. Notele mele păstrează destule citate din povestirea originală. În majoritatea cazurilor, le-am pus în relief cu caractere mai groase.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Montbaillard răspunse că n-are posibilitatea de a verifica pe loc aceste date, dar că-l desfide pe Tozgrec să-i furnizeze cea mai vagă dovadă că societatea de astăzi nu este cu mult mai bună decât aceea a capitalismului timpuriu, când muncitorii crăpau de foame, sau decât aceea a Evului Mediu, cu țăranii ei care ajungeau destul de rar la vârsta de patruzeci de ani. Din nou Tozgrec nu se expuse, ci pomeni opinia îndeajuns de răspândită a lui Jacques Léon Bogues, adversarul tradițional al lui Montbaillard, după care calitatea vieții acelor muncitori ftizici și țărani jegoși din trecut era mai intensă decât a șomerului sau a mic burghezului de astăzi, cu toată asigurarea lui de boală și abonamentul la crematoriu. Pe când cei dintâi mai aveau niște speranțe, nobile ori nu, oamenii din societățile îmbuibate nu mai au niciuna, iar în societățile sărace idealul lor este de a se îndestula. Capitalismul timpuriu, continua Bogues, fusese plin de contradicții și soarta multora era mizeria; el a produs însă o forfotă culturală care s-a tradus în explozia mai multor adevăruri sau jumătăți de adevăruri. Omenirea actuală, turmă imensă manipulată de niște imbecili prin intermediul instinctelor ei celor mai joase, trăiește fără cultură și fără niciun adevăr.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Profesorul Montbaillard îl taxă pe Bogues de reacționar, la care Tozgrec îi replică zicând că orice credință își are reversul ei și că adevărul e contradictoriu: de pildă, e idiot să lauzi progresele unei agriculturi și ale unei medicine care permiseseră o creștere fără precedent a populației mondiale, în vreme ce, cu toată evidența, această creștere dăuna calității vieții individuale. Când Montbaillard pricepu că jocul lui Tozgrec consta pur și simplu în a crea un fel de dialectică și că, spre a-i obține consensul, ar fi trebuit doar să exprime niște opinii ușor negative, era deja prea târziu: regia tehnică îi indică printr-un gest convenit că emisiunea se terminase.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Un fenomen straniu s-a produs atunci: toți acei năpăstuiți care așteptau plini de speranță o vizită a lui Tozgrec s-au îndreptat deodată, ca înțeleși, către un alt podiș, situat la câțiva kilometri mai la nord, în alt Golf al Smaraldelor, perfect identic cu primul, inclusiv în privința clădirii în ruină. Aici Tozgrec le-a apărut tuturora sub înfățișarea unui bătrân scârbos, cu o rană mare supurândă care-i acoperea obrazul drept, și le-a adresat un discurs cu prilejul sosirii Mileniului; discursul a fost și el transmis, nu se știe cum, în toate limbile, de către toate posturile de televiziune din lume, inclusiv cele din Maculia și Jormania. Acest mesaj al lui Tozgrec de Anul Nou a fost considerat de multă lume deosebit de îngrijorător.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Istoricul se precipită să-și rostească discursul final, dar Tozgrec nu se grăbea să iasă de pe platou și, deși camerele încetaseră să mai transmită, găsi mijlocul de a rămâne pe ecranele câtorva sute de milioane de televizoare pentru a dezvălui în fața întregii lumi datele unuia dintre cele mai interesante scandaluri internaționale. Începu prin a revela numele și adresa unui personaj extrem de puternic care lucra în interstițiile politicii, adică pe acel teren aparținând serviciilor secrete unde țări cu ideologii opuse au totuși interese comune. Cu neputință de înțeles motivele subtile ce-l determinaseră pe Tozgrec să-l expună pe acel om, colaborator la vreo douăzeci de agenții de informații. Evident, o ploaie de gloanțe îl doborî pe loc, căzură guverne, bănci săriră în aer, armate se revărsară în Golful Smaraldelor și podișul cu vechea-i hacienda sau schit, ce-o fi fost, se făcu praf și pulbere, lovit de cele mai puternice explozive: Tozgrec depășise fără nicio discuție orice măsură imaginabilă.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Liber-cugetătorii cred că "stilul Tozgrec" nu va putea funcționa veșnic, căci oamenii vor comite crime chiar știind că vor fi descoperiți, astfel că se va instala o anume indiferență. Vor fi atâția criminali că justiția va fi mai lentă în a lua măsuri împotriva lor. Aceasta va fi omenirea post-Tozgrec, în care fiecare va face ce va voi și mulți vor continua să facă ce nu vor voi.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Toate acestea au făcut necesar un nou stil public, "stilul Tozgrec", care caracterizează omenirea secolului al XXI-lea. Administrația și justiția au scăpat cu fața aproape curată, dar mai multe alte profesiuni, precum de exemplu aceea de spărgător și aceea de avocat, au fost profund zguduite. La rândul lor, politicienii au fost expuși unor riscuri foarte grave. În sistemul maculist, n-au putut rezista decât recurgând la autocritică, un fel de confesiune în a cărei eficacitate se credea mult în vremurile revoluționare ale maculismului. E drept că militarii au vrut să declanșeze războiul, dar partidul, cu cifrele în mână, i-a convins să renunțe. Fără efectul surprizei - și Tozgrec le-ar fi dezvăluit de îndată planurile lumii întregi - era imposibil să câștigi un război, chiar împotriva efectivelor jalnice ale țărilor europene. Sistemul a trebuit deci să fie restructurat și, de când proprietatea privată a fost acceptată ca un rău necesar, el merge de bine de rău.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Interviul a avut loc în pragul noului mileniu și a luat o întorsătură ciudată. Istoricul - profesorul Montbaillard - se simțea vizibil încurcat față cu Tozgrec, care împrumutase înfățișarea unui bătrân destul de curat. În pofida unei păreri dintre cele mai răspândite, ce prilejuise pariuri extravagante la Chicago și la Tampa (Florida), nu semăna deloc cu Bhagwan Shree Rajneesh. Nici că fiecare-l vedea în alt fel, cum s-a pretins adesea, nu era adevărat: imaginea sa era fixă și, la drept vorbind, puțin impozantă.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Când cele două mesaje - cel adevărat, care nu-i este accesibil alergătorului, și cel fals, care-i este - s-au întipărit fiecare în niște zone complet diferite ale memoriei sale, alergătorul intră în meditație. E drept, "alergarea nu e treabă de călugări", dar un alergător precum rTe-hu, care și-a petrecut toată viața în mijlocul călugărilor, cu excepția nopții lugubre când a venit pe lume, deprinsese mult mai multe despre tehnicile religioase decât avusese ordinul și intenția de a-i transmite cel ce-l instruise.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.
Pentru a recomanda citatele din Pergamentul diafan, adresa este: