Gurmanderia este dușmana exceselor; orice ins care face indigestie sau se îmbată de-a dreptul riscă să fie șters de pe listă.
Anthelme Brillat-Savarin în Fiziologia gustului (1825)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mesele bune și îmbelșugate nu dăunează nici pe departe sănătății, și în condițiuni egale, gurmanzii trăiesc mai mult decât alții.
Anthelme Brillat-Savarin în Fiziologia gustului (1825)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Plăcerea de a ședea la masă este senzația chibzuită, ivită din mai multe alăturări de fapte, obiecte și persoane care însoțesc prânzul.
Anthelme Brillat-Savarin în Fiziologia gustului (1825)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Din punctul de vedere al economiei politice, gurmanderia este legătura comună ce unește popoarele prin schimbul de produse care alcătuiesc hrana de fiecare zi.
Anthelme Brillat-Savarin în Fiziologia gustului (1825)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Toate meseriile ce slujesc gurmanderia aduc cu atât mai mult profit cu cât se sprijină atât pe cele mai mari averi, cât și pe trebuințe ce renasc în fiecare zi.
Anthelme Brillat-Savarin în Fiziologia gustului (1825)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Gurmanderia pune pe drumuri de la un pol la celălalt, vinurile, rachiurile, zaharicalele, mirodeniile, cărnurile marinate, mezelurile, merindele de tot soiul, până la ouă și pepeni.
Anthelme Brillat-Savarin în Fiziologia gustului (1825)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Gurmanderia ține trează nădejdea și dorința de întrecere în sânul mulțimii de pescari, grădinari și alții asemenea, care umplu zi de zi cămările cele mai îmbelșugate cu produsele muncii și descoperirilor lor.
Anthelme Brillat-Savarin în Fiziologia gustului (1825)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Gurmanderia, în sfârșit, dă de lucru harnicilor bucătari, plăcintari, cofetari și alți preparatori cu alte titluri care, la rândul lor, pun la treabă fel de fel de muncitori, fapt ce prilejuieste mereu și pretutindeni o circulație a banilor căreia nici mintea cea mai ageră nu i-ar putea socoti mișcarea și nici hotărî cota-parte.
Anthelme Brillat-Savarin în Fiziologia gustului (1825)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Când armata năvălitoare a trecut prin Champagne, a luat șase sute de mii de sticle de vin de la domnul Moet, din Epernay, vestit pentru frumusețea pivnițelor sale. Dânsul s-a consolat de pierderea aceasta enormă când a văzut că jefuitorii păstrează gustul vinului său: comenzile din nord au crescut de atunci, de două ori și ceva...
Anthelme Brillat-Savarin în Fiziologia gustului (1825)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Să vorbim, de pildă, despre roiul de meșteri bucătari care de mai multe veacuri încoace părăsesc Franța, an de an, pentru a cerceta gurmanderiile străine. Cei mai mulți dintre ei izbândesc și, ascultând apoi de un instinct ce nu moare niciodată în inima francezilor, aduc în patrie rodul iscusinței lor. Lucrul e mai însemnat decât pare și acești oameni vor avea, ca și alții, un arbore genealogic.
Anthelme Brillat-Savarin în Fiziologia gustului (1825)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.
Pentru a recomanda citatele din Fiziologia gustului, adresa este: